فهرست مطالب

رسوب شناسی کاربردی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1400)

نشریه رسوب شناسی کاربردی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهروز رفیعی*، حسن محسنی، مصطفی صداقت نیا، حامد مرادی باغچه میشه صفحات 1-13

    سازند گرو (آپتین - سنومانین) یکی از سازندهای مولد هیدروکربور در حوضه ی رسوبی زاگرس به شمار می رود. در این پژوهش تعداد 14 نمونه از سازند گرو در مسیر تونل انتقال آب نوسود واقع در شمال غرب کرمانشاه برداشت گردید. نمونه ها توسط دستگاه راک- ایول 3 مورد آنالیز و بررسی قرار گرفتند. بر پایه مطالعات انجام شده، کروژن غالب سازند گرو تیپ III تشخیص داده شد. سازند گرو در ناحیه مورد مطالعه با توجه به مقادیر Tmax دارای بلوغ حرارتی می باشد. مقادیر HI در مقابل TOC بیانگر رخساره آلی CD و معرف محیط اکسیدان با منشا مواد آلی گیاهی برای این سازند در منطقه فوق می باشد. از لحاظ پتانسیل ژنتیکی این سازند یک سنگ منشا ضعیف تا نسبتا خوب بوده ولی از لحاظ توان هیدروکربن زایی در رتبه ضعیف قرار می گیرد. انعکاس ویترینیت اکثر نمونه های سازند گرو بیشتر از 3/1 بوده که بیانگر وجود سنگ منشایی در مرحله تولید گاز می باشد که با Tmax بیش از 440 درجه سانتی گراد تایید می شود. همچنین، مدل تارخچه حرارتی سازند گرو در منطقه مورد مطالعه بیانگر ورود این سازند به محدوده کاتاژنز از زمان پالیوژن است و در اواخر نیوژن به بلوغ دمایی بالایی رسیده است. متان و دی اکسید کربن وارد شده به داخل تونل با غلظت بیش از 870ppm را می توان به زایش هیدروکربن های گازی با توجه به نتایج حاصل از مدلسازی حرارتی نسبت داد.

    کلیدواژگان: سازند گرو، آنالیز راک ایول، پتانسیل هیدروکربن زایی، کرمانشاه
  • حمیده نوروزپور* صفحات 14-26

    جهت تعیین زیست زون ها، ریزرخساره ها و ارایه مدل رسوبی سازند قم برش چینه شناسی پشت دربند به ضخامت 330 متر واقع در شمال باختری همدان، ناحیه ساختاری سنندج سیرجان مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس مشاهدات میدانی، سازند قم از مجموعه سنگ آهک های متوسط، ضخیم لایه تا توده ای (عضو a) و تناوب سنگ آهک ماسه ای، ماسه سنگ و مارن سبز (عضو b) تشکیل شده است. براساس مطالعات دیرینه شناسی 17 جنس و 9 گونه از فرامینیفرهای بنتیک و سایر اجزای اسکلتی در برش پشت دربند شناسایی شده است و با توجه به توزیع چینه شناسی فرامینیفرا، بیوزون تجمعی Lepidocyclina - Operculina - Ditrupa به سن الیگوسن برای سازند قم پیشنهاد می گردد. آنالیزرخساره ای شامل ویژگی های فونا، هندسه رخساره، فابریک و بافت رسوبی منجر به شناسایی هشت ریزرخساره مرتبط با چهار کمربند رخساره ای جزر و مدی، ریف، شیب قاره و دریای باز شده است. براساس حضور رخساره های ریفی از جمله باندستون مرجان، جلبک و بریوزویر، مدل رسوبی سازند قم یک شلف باز پیشنهاد می شود. نمودار توزیع عمودی ریزرخساره ها حاکی از آن است که بدون درنظر گرفته پدیده فرسایش احتمالی، تغییرات رخساره ای در عضو a به صورت تدریجی اما در عضو b به صورت سریع، با پس نشینی و پیش نشینی رخساره ای سیستم آب عمیق و کم عمق همراه است.

    کلیدواژگان: رخساره، سازند قم، الیگوسن، همدان
  • فروتن هاشمی، محسن آل علی*، ولی احمد سجادیان، داوود جهانی صفحات 27-48

    سازند فهلیان در میدان نفتی اروند از تنوع سنگ شناسی کمی برخوردار است و در بخش های پایین سنگ آهک و در بخش های بالایی مخزن از سنگ آهک دولومیتی تشکیل شده است. هدف از این پژوهش شناسایی ریزرخساره ها، محیط رسوبی، فرآیندهای دیاژنتیکی و تاثیر آنها بر کیفیت مخزنی این سازند است. مطالعه میکروسکپی تعداد 478 مقطع نازک تهیه شده از مغزه منجر به شناسایی 21 ریز رخساره شد که در 4 کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی، لاگون، سد و دریای باز برجای گذاشته شده اند. همچنین فرآیند های دیاژنزی میکریتی شدن، آشفتگی زیستی، نوشکلی، تراکم، انحلال، سیمانی شدن و جانشینی در این سازند مشهود است. پس از بررسی رخساره ها و عوارض دیاژنزی حاکم بر آنها، هشت گروه سنگی (Rock Type) پتروفیزیکی بر اساس کلاسهای پتروفیزیکی لوسیا معرفی شد. رخساره های گرینستون و رودستون به دلیل تاثیر فرآیندهای انحلالی دارای بالاترین کیفیت مخزنی، رخساره پکستون از کیفیت مخزنی خوب و رخساره وکستون از کیفیت مخزنی پایین تری برخوردار است

    کلیدواژگان: سازند فهلیان، میدان نفتی اروند، محیط رسوبی، دیاژنز، کیفیت مخزنی
  • علی حسین جلیلیان* صفحات 49-64

    سازند کژدمی (آپتین - آلبین) نخستین واحد سنگ چینه ای کرتاسه میانی در مناطق خاوری و مرکزی رشته کوه زاگرس و یکی از غنی ترین سنگ های منشا شناخته شده نفت در جهان است. به منظور تعیین رخساره ها، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی این سازند در زاگرس مرکزی، در این تحقیق یک برش سطحی از تاقدیس پیون در زون ایذه و یک چاه از میدان نفتی اهواز در فروافتادگی دزفول بررسی شده اند. داده های میدانی، آزمایشگاهی و چاه نگاری نشان دادند که سازند کژدمی عمدتا از شیل های بیتومین دار تیره و کربنات های نازک لایه غنی از روزنبران پلاژیک همراه با افق هایی از رادیولاریت، گلوکونیت و فسفات تشکیل شده است. این مجموعه رسوبی در یک حوضه درون شلفی آرام و سرشار از مواد آلی نهشته شده است که در جنوب خاوری به پلاتفرم کربناته فارس (سازند داریان) و در جنوب خوزستان با دلتای بورگان (بخش ماسه سنگی آزادگان) محدود شده بود. مرز شمالی گستره سازند کژدمی توسط گسل بالارود از حوضه لرستان (سازند گرو) جدا شده است. ایجاد دریای عمیق کژدمی با رسوبات غنی از مواد آلی، نتیجه افزایش سریع فضای رسوب گذاری ناشی از فرونشینی بستر حوضه در امتداد گسل های کازرون و هندیجان و نوسان سطح آب دریا همراه با افزایش واردات آواری است که با رویدادهای جهانی بی هوازی اقیانوس ها در آپتین و آلبین همزمان بوده است. تغییرات عمودی رخساره های رسوبی و نمودارهای ژیوفیزیکی حاکی از آن است که توالی رسوبی سازند کژدمی در زاگرس مرکزی قسمتی از یک سکانس رسوبی رده دوم (5 تا 50 میلیون سال) است که با کربنات های پلاتفرمی پایان سازند داریان (آپتین) و شروع سازند سروک (آلبین) کامل شده است.

    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، سازند کژدمی، زاگرس مرکزی، حوضه درون شلفی
  • سمیرا تقدیسی*، یعقوب نصیری، محمدحسین محمودی قرایی، اسدالله محبوبی، محمد خانه باد، مصطفی صداقت نیا، عفت پاسبان صفحات 65-82

    فرسایش خاک در حوضه آبریز و رسوبزایی حاصل از آن یکی از مشکلات اصلی محیطی در ایران است. هدف از این مطالعه استفاده از مدل MPSIAC و کاربرد GIS به منظور به کمینه رساندن خطاهای احتمالی در ارزیابی فرسایش خاک و رسوبزایی در حوضه آبریز عشق آباد - سوله است. ناحیه مورد نظر در جنوب باختر قوچان قرار دارد و دارای مساحت 365/81 کیلومتر مربع و شکلی کشیده است. این حوضه در زون بینالود قرارگرفته و دارای توالی نسبتا ستبری از سنگهای رسوبی و آتشفشانی است. لایه های اطلاعاتی مدل MPSIAC متشکل از 9 فاکتور موثر در فرسایش و رسوبزایی حوضه آبریز است که بوسیله رقومی شدن و رده بندی اطلاعات پایه در برنامه GIS تهیه شدند. از مجموع لایه های اطلاعاتی بدست آمده نقشه نهایی فرسایش تهیه شد. نتایج مدل MPSIAC نشان می دهد که 79/46% معادل 1751/3807 هکتار در رده IV رده بندی فرسایش با رسوبزایی زیاد و 2/53% معادل 3249/4329 هکتار در رده III با رسوبزایی میانگین طبقه بندی می شود. میانگین تولید رسوب بر اساس مدل MPSIAC به ترتیب 04/5 تن در هکتار و 844/2 تن در هکتار محاسبه شد. مقایسه میانگین رسوب تولیدی در حوضه با میانگین داده های نزدیکترین ایستگاه رسوب سنجی نتایج قابل قبولی را بدست می دهد.

    کلیدواژگان: فرسایش، تولید رسوب، GIS، مدل MPSIAC
  • علی مبشری، محبوبه حسینی برزی*، عباس صادقی، محمدعلی کاوسی صفحات 83-96

    قرار گیری سازندگورپی به سن کرتاسه پسین -پالیوژن در بین دو مخزن مهم بنگستان و آسماری نه تنها آن را به عنوان پوش سنگ بلکه به عنوان سنگ منشاء نیز مطرح کرده است. هدف این مطالعه ارزیابی ژیوشیمی آلی سازندگورپی به عنوان سنگ منشاء احتمالی، شامل ارزیابی توان هیدروکربنی (کمیت)، نوع کروژن (کیفیت) و بلوغ حرارتی مواد آلی، در برش پشته از ساختمان کبیرکوه است. مقدار کل کربن آلی (TOC) در 31 نمونه مطالعه شده از رسوبات کرتاسه بالایی سازندگورپی 0.04 تا 1.67 (میانگین 0.32) و در 13 نمونه مطالعه شده بخش پالیوژن سازند گورپی 0.13 تا 0.33 (میانگین 0.22) درصد وزنی می-باشد. همچنین مقدار پارامتر S2 در بخش کرتاسه 0.02 تا 6.66 (میانگین 0.87) و در بخش پالیوژن 0.03 تا 0.26 (میانگین 0.07) mg HC/grRock می باشد. این مقادیر بیانگر توان ضعیف تا مناسب برای سازندگورپی در بخش کرتاسه بالایی و توان ضعیف برای بخش پالیوژن در برش مورد مطالعه است. داده های نمونه های مورد مطالعه برروی نمودار HI/OI و نمودار S2/TOC نشان دهنده آن است که توالی رسوبی کرتاسه بالایی به طور عمده دارای کروژن نوع II تا کروژن II/III بوده و توانایی زایش نفت/گاز را دارد. حال آنکه توالی رسوبی دانین عمدتا حاوی کروژن نوع IV بوده و فاقد توانایی تولید هیدروکربن است. همچنین رخساره های آلی تعیین شده برای توالی کرتاسه بالایی محدوده C تا D و برای توالی رسوبی دانین محدوده BC و C را نشان می دهد. نهایتا پارامترهای Tmax و PI بیانگر بلوغ نسبتا بالای سازندگورپی بوده و نشان دهنده ورود آن به پنجره نفتی است.

    کلیدواژگان: کبیرکوه، سازندگورپی، کرتاسه پسین-پالئوژن، توان هیدروکربن زایی، کروژن
  • سمیرا افراسیابیان، مریم معتمدالشریعتی*، سید ناصر رئیس السادات، مسیح افقه صفحات 97-113

     در پژوهش حاضر، پالیواکولوژی سازند سروک در برش داریان در شمال شرق شیراز (بخش زاگرس چین خورده) مورد بررسی قرار گرفته است. ضخامت این برش 200 متر است و شامل سنگ آهک توده ای با رنگ خاکستری تیره در قسمت پایین و سنگ آهک خاکستری مایل به کرم در بالا می باشد. فرامینیفرهای شناسایی شده با توجه به ویژگیهای مورفولوژی و محیط زندگی در هشت گروه شکلی شامل دو گروه شکلی پلانکتونیک و شش گروه شکلی بنتونیک قرارداده شدند که در نهایت برای تفسیر عمق نسبی حوضه مورد استفاده قرار گرفتند. نحوه ی پراکندگی و فراوانی فرامینیفرها در برش مورد نظر گویای تغییرات نسبی عمق درحوضه رسوبی می باشد بطوریکه در بخش پایین توالی به دلیل فراوانی زیاد پلانکتونها و حضور بسیار کم بنتونیک ها عمق حوضه رسوبی نسبتا زیاد بوده سپس با افزایش بنتونیک ها و نبود پلانکتونها عمق کم شده مجددا در میانه ی برش با کمی افزایش در عمق و در نهایت در بخش بالایی برش با افزایش بنتونیک ها و عدم حضور پلانکتونها عمق حوضه کم می شود. به این ترتیب بخش میانی و انتهایی برش مورد مطالعه نسبت به بخش ابتدایی از ژرفای کمتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: پالئواکولوژی، فرامینیفرا، سنومانین، زاگرس، سازند سروک
  • فیروز شکیبا*، غلامحسین کرمی، عزیزالله طاهری صفحات 114-130

    سازند تیرگان از مهمترین سازندهای کارستی در بخش ساختاری کپه داغ بوده و حاوی منابع آب مهمی است. چاه های آب در این سازند آبدهی بسیار متفاوتی دارند. با بررسی های لیتولوژی، 90 برش نازک ، لاگهای ژیوفیزیکی، تغییرات آبدهی، افت سطح آب چاه ها و سیمای مورفولوژیکی، پتانسیل توسعه کارست سازند تیرگان بررسی شد. توسعه کارست در هر واحد سنگی وابسته به محیط رسوبی و فرایند های دیاژنز بعدی آن می باشد. در این منطقه تیرگان به واحدهای سنگی آهکی و آهکی- مارنی قابل جدایش است. این سازند در رمپ هموکلینال و چهار کمربند رخساره ای جزرومدی، لاگون، سد تا دریای باز نهشته شده و در آن دوازده ریزرخساره شناسایی شد. فشردگی، استیلولیتی شدن به عنوان عوامل موثر دیاژنیتیکی از پایین به بالای سازند به طور چشمگیری کاهش یافته و ورود ذرات تخریبی مانند کوارتز به محیط رسوبی نیز کم شده است. لاگ های گاما کاهش مقدار شیل به سمت بالای سازند و افزایش خلوص آهک در لایه بالایی را نشان می دهند. آهنگ تولید کربنات، تنوع آلوکم ها نیز بیشتر شده است. این رخداد ها پتانسیل توسعه کارست را به نحو چشمگیری افزایش داده است. حضور سیمای مرفولوژیکی کارست توسعه یافته مانند فروچاله، دره های خشک از نشانه های این توسعه است. نشانه مهم دیگر توسعه کارست از بخش های پایین به بالا، در افزایش چشمگیر آبدهی چاه ها، از 25 به 60 لیتر در ثانیه، افزایش مقدار قابلیت انتقال از 134 به 1037 متر مربع در روز دیده می شود. از سویی کاهش میزان آبدهی چاه ها طی بیست سال به سمت بالای سازند بسیار کم (کمتر از 20 درصد) مشاهده می شود

    کلیدواژگان: سازند تیرگان، ریزرخساره، توسعه کارست، قابلیت انتقال، محیط رسوبی
  • رامین ساریخانی، امین جمشیدی*، شیرین بهرامی، آرتیمس قاسمی دهنوی صفحات 131-144

    در پژوهش حاضر، میزان غلظت و توزیع مکانی آلودگی های مرتبط با عناصر سنگین در خاک های شمال شهرستان فریدون شهر (استان اصفهان)، مورد بررسی قرار گرفته است. برای انجام این پژوهش، تعداد 220 نمونه خاک برداشت شده و پس از تجزیه توسط فناوری طیف سنج جرمی جفت شده پلاسمای القایی (ICP-MS) ، ارزیابی آلودگی فلزات سنگین توسط شاخص های زیست محیطی شامل شاخص زمین انباشت (Geoaccumulation Index, Igeo)، شاخص بار آلودگی (Pollution Load Index, PLI)، ضریب غنی شدگی (Enrichment Factor, Ef) و ضریب آلودگی (Contamination Factor, Cf)مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج شاخص زمین انباشت نشان دهنده آن است که خاک منطقه از عناصر Cr و Sc در محدوده آلوده قرار گرفته است. شاخص بار آلودگی در همه عناصر به استثنای Mn مقادیر بالایی را نشان می دهد، این در حالی است که ضریب غنی شدگی عناصر Cr, Mn, Sr, Pb نشان می دهد که خاک منطقه دارای آلودگی است. شاخص ضریب آلودگی، آلودگی بسیار بالایی را برای عنصر Cr نشان می دهد. حداقل و حداکثر غلظت فلزات سنگین مرتبط با عناصر Mn و Ba است. پراکندگی همه عناصر به استثنای عناصر B و Co دارای توزیع نامتقارن هستند.

    کلیدواژگان: خاک، آلاینده، شاخص زمین انباشت، ضریب غنی شدگی، شاخص بارآلودگی
  • بهزاد پرنیان، وحید احمدی*، حمزه ساروئی، محمد بهرامی صفحات 145-171

    رخنمون توالی سازند سروک دو تاقدیس خارتو و رشتالو در جنوب شرقی زاگرس ازلحاظ زیست چینه نگاری، محیط رسوبی دیرینه و چینه نگاری سکانسی مورد مطالعه قرارگرفته است. شش بیوزون در بازه زمانی آلبین میانی تا سنومانین بالایی در سازند سروک در گستره مورد مطالعه تعیین گردید. بر اساس مشاهدات صحرایی سه واحد سنگ چینه نگاری در هر دو برش قابل تمایز می باشد. پنج مجموعه رخساره ای در ده ریز رخساره در چهار کمربند محیط رسوبی در برش های موردمطالعه شناسایی شد. توالی کربناته سازند سروک در منطقه در یک رمپ (شامل بخش های رمپ داخلی، میانی و بیرونی)، شامل کمربندهای لاگونی، سدی، جلو سدی و دریای باز، نهشته شده است. فرایندهای تکتونیکی و موقعیت حوضه رسوبی و میزان ورود با منشا خارج از حوضه در روی محیط رسوبی سازند سروک در گستره مورد مطالعه تاثیرگذار بوده است. سه سکانس درجه سوم در سازند شناسایی شده است که به طرف بالا عمق حوضه کاسته شده است. به طور که تنوع فرامینیفر در محیط سازند سروک در برش رشتالو بیشتر بوده در صورتیکه تنوع فسیلی در برش خارتو کمتر بوده است.

    کلیدواژگان: زاگرس چین خورده، زیست چینه نگاری، رخساره، چینه نگاری سکانسی
  • رضا خطیر، داود جهانی*، محسن آل علی، نادر کهنسال قدیم وند صفحات 172-187

    سازند سروک با سن آلبین پسین- تورونین میانی مهم ترین سنگ مخزن کربناته ناحیه دشت آبادان در جنوب غربی ایران است. سنگ های کربناته این سازند به دلیل متحمل شدن شرایط و محیط های دیاژنزی مختلف دارای ویژیگی های مخزنی متفاوت و پیچیده ای می باشد. این سازند در میدان نفتی دارخوین به طورعمده شامل سنگ آهک های سفید تا کرم رنگ با میان لایه های نازکی از سنگ آهک رسی کرم رنگ و شیل است. هدف از این پژوهش شناسایی رخساره ها، تفسیر محیط رسوبی، تشخیص فرآیندهای دیاژنزی و تاثیر آن ها بر کیفیت مخزنی سازند سروک در میدان نفتی دارخوین می باشد. به همین منظور حدود 600 مقطع نازک میکروسکپی مربوط به مغزه چاه های شماره 32 و 33 این میدان مطالعه شد. بررسی های گسترده آزمایشگاهی نشان می دهند که سازند سروک از 9 رخساره وابسته به یک پلاتفرم کربناته رمپ هم شیب تشکیل شده است. مهم ترین فرآیندهای دیاژنزی در سازند سروک سیمانی شدن، دولومیتی شدن، انحلال، فشردگی مکانیکی و شیمیایی، میکرایتی شدن، و شکستگی هستند. این فرآیندهای دیاژنزی در محیط های دیاژنزی دریایی، جوی و دفنی پدید آمده اند. تخلخل سازند سروک در میدان نفتی دارخوین به طور عمده بین 10% تا 15% می باشد و نفوذپذیری این سازند از 1/0 تا 100 میلی دارسی متغیر است. بر اساس شواهد موجود کیفیت مخزنی این سازند به طورکلی خوب است.

    کلیدواژگان: رخساره، محیط رسوبی، دیاژنز، کیفیت مخزن، سازند سروک
  • محمد معانی جو*، مهسا کرمی صفحات 188-203

    روستای داشکسن در جنوب خاوری استان کردستان قرار دارد. هدف از مطالعه حاضر برآورد شدت آلودگی آرسنیک، سرب، نیکل، روی، و کروم ناشی از فعالیت معدن کاری در محدوده روستای داشکسن می باشد. جهت انجام کار ابتدا از منطقه بازدید شد و از خاک نمونه برداری صورت پذیرفت. نتایج آنالیز فیزیکو شیمیایی نشان داد که میزان pH خاک در زمره خاک های خنثی است. هم چنین بررسی میزان هدایت الکتریکی نشان داد که خاک دارای کیفیت خیلی خوب از لحاظ شوری است. از لحاظ ظرفیت تبادل کاتیونی به طور تقریبی با میانگین 16/15 میلی اکی والان قرار دارد و درصد مواد آلی نمونه ها دارای میانگین 73/4 درصد بوده است. دانه سنجی رسوبات نشان داد که بافت خاک های منطقه متوسط تا دانه ریز و در حد ماسه، سیلت و رس است و اغلب در محدوده ماسه های گلی قرار گرفته اند و جورشدگی آن ها بسیار ضعیف می باشد و درصد پایینی از کربنات کلسیم هستند. جهت ارزیابی شدت آلودگی خاک از شاخص های زیست محیطی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج ضریب آلودگی نشان داد که آلودگی شدید تا متوسط در منطقه وجود دارد. بیش ترین ضریب آلودگی مربوط به عنصر سرب (80/9) است. نتایج ضریب غنی شدگی نشان داد که بیش ترین ضریب غنی شدگی مربوط به عنصر سرب (47/3) است. نتایج شاخص زمین انباشت برای عناصر نشان داد که بعضی نمونه ها در گروه به شدت آلوده تا آلودگی زیاد قرار می گیرند. مقدار شاخص پتانسیل خطر زیست محیطی نشان داد که در نمونه ها، آرسنیک و سرب در محدوده خطر زیست محیطی خیلی بالا است. در تمامی نمونه های خاک بار آلودگی بالاتر از عدد 1 به دست آمده است که نمایان گر این امر است که منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر غلظت های غیرعادی قرار گرفته است. براساس شاخص درصد عامل انسان زاد، بیش ترین اثر بر آلودگی عنصر سرب می باشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ژئوشیمی، آلودگی خاک، داشکسن (ساری گونی)
  • محمد رجبی، سعیده سنماری*، مهناز پروانه نژادشیرازی، مریم ناز بهرامنش تهرانی صفحات 204-219

    سازند آسماری توالی ضخیم کربناته ای در حوضه فورلند زاگرس است که در زمان الیگو- میوسن نهشته شده است. به منظور انجام مطالعات زیست چینه نگاری، ریزرخساره ها و تفسیر محیط رسوبی، برش مخملکوه از پهنه لرستان واقع در غرب زاگرس مورد بررسی قرار گرفت. برش مخملکوه دارای 85 متر ضخامت است که از تناوبی از سنگ آهک های ضخیم لایه با میان لایه هایی از سنگ آهک نازک لایه تشکیل شده است. بر اساس مطالعات زیست چینه نگاری ، 12 جنس وابسته به 7 خانواده از روزنبران کف زی و پلانکتونیک در برش مورد مطالعه شناسایی شد. در این برش، دو تجمع فسیلی و 12 ریزرخساره بر اساس الگوهای پراکندگی روزن داران با سن روپلین-آکیتانین تشخیص داده شد. تجمعات فونی با زون های استاندارد جهانی تطابق داده شده است. مطالعه ریزرخساره های موجود نشان دهنده دو کمربند رسوبی شامل لاگون و دریای باز در برش مورد مطالعه است. زیرمحیط های رسوبی سازند آسماری قابل تطابق با بخش های رمپ داخلی، میانی و خارجی هستند که تحت شرایط مزوفوتیک، الیگوفوتیک و آفوتیک در یک رمپ هموکلینال نهشته شده-اند.

    کلیدواژگان: آکیتانین، روپلین، محیط رسوبی، زاگرس، سازند آسماری
|
  • B. Rafiei *, H. Mohseni, M. Sedaghatnia, H. Moradi Baghchemisheh Pages 1-13

    The Garau Formation (Apthian – Cenomanian) is one of the hydrocarbon-generating formations in the Zagros Basin. Investing hydrocarbon potential of the Garau Fm., 14 samples were taken through the Nosoud water-transfer tunnel, NW Kermanshah. The samples were analyzed by selected from Rock- Eval 3 pyrolysis method. The results show that kerogen type III is the most abundant in the Garau Fm. According to the Tmax, the organic matter of Garau Fm. is thermally matured in the study area. The HI vs TOC values indicate a CD organic facies representing an oxidizing environment of plant organic origin in this formation at the study area. In terms of genetic potential, the Garau Fm. is a poor to relatively good source rock, but its hydrocarbon potential ranks poor. The vitrinite reflectance is more than 1.3 in the most samples, which indicates gas production stage that is also confirmed by Tmax more than 440 C°. Furthermore, thermal history model of the Garau Fm. in the study area suggests this formation entered to catagenetic stage in Paleogene and reached to high thermal maturity in late Neogene. The existing methane and carbon dioxide in the tunnel with a concentration of more than 870 ppm can be attributed to the generation of gaseous hydrocarbons according to the results of thermal modeling.

    Keywords: Garau Formation, Rocl eval pyrolysis, hydrocarbon potential, Kermanshah
  • Hamideh Noroozpour * Pages 14-26

    In order to determination of biozones, facies types and sedimentary model, the Posht Darband stratigraphic section of the Qom Formation with a thickness of 330 meters located in the northwest of Hamedan, structural zone of the Sanandaj- Sirjan, has been considered. On the basis of field observations, Qom Formation is composed of medium to thick-bedded limestone (Member a) and alternation of sandy limestone, sandstone and green marl (Member b). According to paleontological study, seventeen genera and nine species of benthic foraminifera and other skeletal components are introduced from the Posht Darband section and consequently, Lepidocyclina - Operculina - Ditrupa Assemblage zone has been recognized in the Qom Formation. Facies analysis (Variety in fauna features, fabrics, and sedimentary textures) has produced eight microfacies related to the four facies belts of tidal flat, reef, slope and open marine. Base on abundance in reef facies deposits including coral boundstone, algae and bryozoan, an open shelf is proposed for the Qom Formation. The vertical distribution column of the facies types (without considering the possible erosion phenomenon) suggests that the facies changes in member "a" are gradual, but in member "b" they were rapidly, with facies retrogradation and progradation.

    Keywords: facies, Qom Formation, Oligocene, Hamedan
  • F. Hashemi Ghandali, M. Aleali *, V. A Sajadian, D. Jahani Pages 27-48

    The Fahliyan Formation in Arvand oil field has a low lithological diversity and including of limestone in the lower parts and dolostone in the upper parts of the reservoir. The goal of this study is determination of facies, depositional environment, diagenetic processes and their effect on the reservoir quality of this formation. Microscopic studies of 478 thin sections of cores led to the identification of 21 microfacies belong to 4 facies belts including tidal flat, lagoon, shoal and open marine. This study also revealed diagenetic processes including micritization, bioturbation, neomorphism, compaction, dissolution, cementation and replacement. In order to investigation of reservoir characterization, the effects of diagenetic processes and sedimentology used on the distribution of porosity and permeability. After studies of facies and diagenetic processes that affected these facies, eight petrophysical Rock Type, based on petrophysical classes of Lucia, were identified. Grainstone facies have the higher reservoir quality because of dissolution processes, packstone facies has good reservoir quality and the wackestone facies have lower reservoir quality.

    Keywords: Fahliyan Formation, Arvand Oil Field, Depositional environment, Diagenesis, reservoir quality
  • A. H. Jalilian * Pages 49-64

    The Kazhdumi Formation (Aptian-Albian) comprises the lowermost lithostratigraphic unit of the Middle Cretaceous in the eastern and central regions of the Zagros Mountain chain and one of the richest known source rocks in the world. To investigate facies and sedimentary environment as well as sequence stratigraphy analysis of the formation in the central Zagros, this study focuses on the Payon anticline surface section in Izeh zone and a subsurface section of the Ahwaz oilfield in the Dezful embayment. Field, laboratory and well logging data showed that the Kazhdumi Formation composed mainly of dark bituminous shales and thin-bedded carbonates rich in pelagic fauna with subordinate horizons of radiolarite, glaugonite and phosphate. This sedimentary succession deposited in a low energy and organic-rich intra-shelf basin which was limited to the southeast by the Fars Platform (Dariyan Formation) and extended into the Burgan delta (Azadegan Sandstone Member) in the south of Khuzestan. To the north, the Kazhdumi depression bounded by the Balarud Fault and separated from the Lurestan Basin (Garau Formation). The creation of the Kazhdumi deep marine basin and sedimentation of the organic-rich deposits are the result of a rapid increase in accommodation due to sea-floor subsidence along the preexisting Kazerun and Hendijan regional fault systems and eustatic sea-level fluctuations as well as the influx of siliciclastics. Deposition of organic-rich sediments of the Kazhdumi Formation coincides with the globally recognized Aptian and Albian Oceanic Anoxic Events (OAE1a and 1b).

    Keywords: Sequence Stratigraphy, Kazhdumi Formation, Central Zagros, Intrashelf basin
  • Samira Taghdisi *, Yaghub Nasiri, MohamadHosein Mahmudy Gharaie, Asadolah Mahboubi, Mohammad Khanehbad, Mostafa Sedaghatnia, E. Paseban Pages 65-82

    Soil Erosion and Sediment Yield is one of the main environmental problems in watersheds of Iran. The purpose of this study is using MPSIAC model and application of GIS to minimize the probable errors in soil erosion evaluation and sediment yield in Eshghabad-Sule watershed. This area is located in the southwest of Quchan, and it has 81.365 km2 area and elongate form. This basin is located in Binaloud structural zone, and it has relatively thick sequence of volcanic and sedimentary rocks. Data layers of MPSIAC model are comprised of nine effective factors in erosion and sediment yield in the watershed that were obtained by digitalizing and classifying the basic information data in GIS program. The final erosion map was obtained from all information layers. The results of MPSIAC model indicated that 46.79% (3807.1751hec) was classified at IV class with high sedimentation and 53.2% (4329.3249 hec) was classified at class III of erosion category with medium sedimentation. Mean sediment yield was calculated as 5.04 and 2.844 ton/hec by MPSIAC model, respectively. The comparison of mean sediment in this watershed with mean data from the nearest hydrometery station is get acceptable results.

    Keywords: Erosion, Sediment yield, GIS, MPSIAC model
  • A. Mobasheri, M. Hosseini Barzi *, A. Sadeghi, M. A. Kavoosi Pages 83-96

    The Gurpi Formation (Late Cretaceous-Paleogene) has been considered as a cap rock and source rock because of its stratigraphic position between two important Bangestan and Asmari reservoirs. The purpose of this study is geochemical evaluation of the Gurpi Formation as a possible source rock at Poshteh section in Kabir-kuh structure, consist of hydrocarbon enrichment (quantity), kerogen type (quality) and thermal maturity of organic matter. The TOC content of 31 studied samples from the Upper Cretaceous deposits of Gurpi Formation ranges from 0.04 to 1.67 (average 0.32 wt.%) and 0.13 to 0.33 (average 0.22 wt.%) in13 studied samples from the Paleogene succession. Also, the S2 parameter varies between 0.02 to 6.66 (average 0.87 mgHC/grRock) and 0.03 to 0.26 (average 0.07 mgHC/grRock) for the Upper Cretaceous and Paleogene succession respectively, which means poor to fair hydrocarbon potential for Upper Cretaceous and poor for Paleogene deposits in studied section. The HI/OI and the S2/TOC diagrams indicate that the Upper Cretaceous deposits are mainly composed of type II to II / III kerogen, related to the suboxic marine environment, and the ability of oil and gas generation. However, the Paleogene succession is mainly composed of type IV and III kerogen, deposited in oxic environment and has no hydrocarbon generation potential. The determined organic facies for the Upper Cretaceous succession range C to D and for the Paleogene succession range B to C and C. Maturity indicator parameters of PI and, Tmax reveals oil generation window for the Gurpi samples in the studied area.

    Keywords: Kabir-kuh, Gourpi Fromation, Late Cretaceous-Paleogene, Hydrocarbon generation potential, kerogen type
  • S. Afrasiabian, M. Motamedalshariati *, S. N. Raisossadat, M. Afghah Pages 97-113

     In this research Sarvak Formation from paleological point of view in Darian section, north east of Shiraz (folded Zagros) have been investigated. The Sarvak Formation with 200 meters thickness is mainly composed of dark gray massive limestone in the lower part and light gray in the upper part of the studied section. The identified foraminifera based on morphology and environmental conditions have been classified in eight morphogroups which consists of 6 benthonic and 2 planktonic foraminifera morphogroups. These morphogroups have been used for interpretation of relative depth of basin. Moreover, the change and differences in abundance and distribution of foraminifera in the studied section indicate some fluctuations of depth in sedimentary basin. Thus, in the lower part of section due to high abundance of planktonic foraminifera the depth of basin fairly is high, then with high abundance of benthonic and decrease or absence of planktonic foraminifera depth have decreased. After that in the middle of section the depth a little increased and finally in the most of middle and upper parts of succession because of increasing the abundance of benthonic and lack of planktonic foraminifera depth of basin have been decreased. So, the depth of basin in middle and upper parts to compare with the lower parts of studied section, could be suggested a shallow water environment.

    Keywords: paleoecology, Foraminifera, Cenomanian, Zagros, Sarvak formation
  • Firouz Shakiba *, Golam Hosein Karami, AzizOLah Taheri Pages 114-130

    Tirgan Carbonate Formation in Kopt-Dagh structural zone is an important karstic formation which contains significant water resources. Numerous water wells have been drilled in this formation. They have very different discharges. Ninety (90) thin sections, geophysical logs, well discharge changes, karst morphology have been studied. The karst development potential of each rock unit of this formation has been studied in this area, which depends on the sedimentary environment, diagenesis and siliciclastic sediment. In this region, Tirgan Formation can be divided into three limestone rock units and two limestone-marl rock units. This formation has been deposited in a homoclinal ramp and four sedimentary belts of tidal, lagoon, shoal to the open sea and twelve micro-facies have been identified. Twelve microfacies were identified. Compaction, stylolitization as an effective diagenetic factor is reducing from the base to the top of the formation and dissolution is increased. Siliciclastic deposits, quartz and shale decreased and rate of carbonate deposition and the diversity of allochems have increased from the base to the top. These events, in principle, significantly increased the potential for karst development. There are varieties of large and Small-scale karst features such as sinkholes, dry valleys, caves, karren and grikes in Upper parts of formation. Higher discharge of water wells (60 l/sec) and their continuous discharge, higher transmissivity (1037 m2/day) in the upper rock unit of Tirgan Formation shows that, this rock unit has the greatest potential for karst development and developed later.

    Keywords: Tirgan Formation, microfacies, Karst Development, Transmissivity, sedimentary environment
  • Ramin Sarikhani, Amin Jamshidi *, Shirin Bahrami, Artimes Ghasemi Dehnavi Pages 131-144

    Soils are discontinuous cover at the surface that may be composed of rocks and sediments in situ or by material transport. Heavy metals are one of the most important soil pollutants that can have a major impact on the health of living things and, above all, humans. Heavy metals, which enter the human body, can accumulate in the tissues and affect the nervous system and circulation. These metals also impair the normal functioning of the internal organs or may be auxiliary to other diseases. Elements such as mercury, lead, cadmium, chromium, nickel, zinc, selenium and the like are elements that are highly resident in the soil and have low mobility, so they may remain in the soil for many years. Such contaminants in the soil are caused by the addition of sludge, phosphate fertilizers, atmospheric sinks, color wastes and smoke from natural fuels, coal and other sources. Numerous studies have been carried out on the distribution of heavy metals in various soils such as urban, industrial, etc. Considering the importance of heavy metal contamination in soil and its effect on the health of living organisms, especially humans, this study was conducted to evaluate the concentration and contamination of heavy metals in soils north of Fereydoon Shahr (Isfahan province) using environmental indices; Geoaccumulation index, pollution load index, enrichment factor and pollution index were performed. The spatial distribution of heavy metal concentrations in the study area is also investigated.

    Keywords: Soil, Pollutants, Geoaccumulation index, Enrichment Factor, pollution load index
  • Behzad Parnian, Hamzeh Saroei, Mohammad Bahrami Pages 145-171

    The outcrops of the Sarvak Formation of the Khartu and Rashtalu anticline in southeastern Zagros have been studied of biostratigraphy, paleoenvironment and sequence stratigraphy. Six biozones were identified in Sarvask Formation in studied area (Middle Albian to Upper Cenomanian). Based on field observations, three stratigraphic units can be distinguished in both sections. Five facies were identified in ten microfacies in four facies belts. Carbonate sequence of the Sarvak Formation in the sections in a ramp (inner, middle and outer ramp) that includes lagoon, barrier, front barrier and open marine belts. Tectonic processes and the location of the sedimentary basin and the rate of entry from outside the basin on the ramp have been affected. Three third-order sequences have been identified, which have decreased to the upper basin depth. So that the diversity of habitats in the environment of Sarvak Formation was higher in Rashtalu section, while the fossil diversity in Khartu section was less.

    Keywords: Folded Zagros, Biostratigraphy, facies, Sequence Stratigraphy
  • Reza Khatir, Davood Jahani *, Mohsen Aleali, Nader Kohansal Ghadimvand Pages 172-187

    The Sarvak Formation at the age of Late Albian-Middle Turonian is the most important carbonate reservoir rock in Abadan plain area in the southwest of Iran. The carbonate rocks of this formation have different and complex reservoir properties due to their tolerance to different diagenetic conditions and environments. This formation in the Darquain oil field mainly consists of white to cream limestone with thin interbedded of cream-colored argillaceous limestone and shale. The purpose of this study is to identify facies, interpret the sedimentary environment, identification of diagenetic processes, and their effect on the quality of the Sarvak reservoir in the Darquain oil field. For this reason, about 600 thin microscopic sections belonging to cores of wells No. 32 and 33 of this field were studied. Widespread laboratory studies show that the Sarvak Formation consists of 9 facies associated with a homoclinal carbonate ramp platform. The most important diagenetic processes in the Sarvak Formation are cementation, dolomitization, dissolution, mechanical and chemical compaction, micritization, and fracturing, which all occurred in marine, meteoric, and burial diagenetic environments. The porosity of the Sarvak Formation in the Darquain oil field is about 10% to 15% and the permeability is variable between 0.1 to 100 milliDarcy. Based on the available evidence, the reservoir quality of this formation is generally good.

    Keywords: facies, sedimentary environment, Diagenesis, reservoir quality, Sarvak formation
  • Mohammad Maanijou *, Mahsa Karami Pages 188-203

    Dashkasan village is in the southeastern part of Kurdestan Province. The purpose of this study is to determine the contamination of As, Pb, Ni, Zn and Cr by mining activities in the soil of the village of Dashkasan. The results of physicochemical analysis of soil samples showed that the soil pH is in the range of the neutral soils. In terms of cation exchange capacity, it is approximately in average of 15.16 mEq, and the weight percentages of organic matter in the samples are in average of 4.73. Granulometry showed that in general the soils of the region are medium to fine grained and in the range of sand, silt and clay and are often in the range of mud sand. They are poorly sorted and have low content of calcium carbonate. Environmental indicators were used to assess the amounts of soil contamination. The results of the contamination factor in the area of Dashkasan village showed that there is pollution in the most samples. The highest contamination factor is related to the element lead (9.80). The highest enrichment coefficient is related to the element lead (3.47). The results of geo-accumulation index of lead showed that some samples are in the high-contaminated to very high-contaminated group. Biohazard factor and biohazard potential showed that arsenic and lead the range of environmental risk is very high in the samples. In all soil samples collected in the area of Dashkasan village, the pollution load is higher than 1, which indicates that the study area has been affected by abnormal concentrations. On the basis of anthropogenic factor, the highest contamination is related to Pb.

    Keywords: Heavy metals, Geochemistry, Soil contamination, Dashkasan (SariGunai)
  • Mohammad Rajabi, Saeedeh Senemari *, Mahnaz Parvaneh Nejad Shirazi, Maryamnaz Bahrammaneshtehrani Pages 204-219

    The Asmari Formation is a thick carbonate sequence in the Zagros Foreland Basin that was deposited during the Oligo–Miocene. In order to conduct biostratigraphic studies, microfacies and to interpret the depositional environment, the Makhmal Kuh section in the Lurestan province located in west of Zagros was investigated. The section is 85 m thick, consisting of alternating layers of thick limestone interbedded with thin-layer limestone. Based on biostratigraphic studies, 12 genera belonging to 7 families of foraminifera were identified in the studied section. In this section, two fossil assemblages and 12 microfacies were identified based on the Rupelian-Aquitanian foraminifera distribution patterns. The fauna assemblages conform to the world standard zones. The study of microfacies indicates two different sedimentary sub-environments including lagoon and open sea in the studied section. These depositional sub-environments of the Asmari Formation are compatible with the inner, middle and outer ramp parts, formed under a Mesophotic, Oligophotic and Aphotic conditions in a homoclinal ramp.

    Keywords: Aqutanian, Rupelian, sedimentary environment, Zagros, Asmari